wtorek, 7 lipca 2015

Czereśniowiec

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kostki margaryny
1 łyżka kakao


Ponadto 

0,5 kg wydrylowanych czereśni
5 białek
1 kisiel cytrynowy
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do posypania



Wykonanie:


Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę aby było sypkie nie sklejone. Wyrobioną kruszonkę dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko przyciskamy szklanką aby powstała gładka powierzchnia ciasta. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao mieszamy do powstania kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy trzecią część ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego :)