czwartek, 30 lipca 2015

Karkówka pieczona

Sztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry stanowi danie obiadowe, polecamy taką pieczeń - bez trudu mamy konkretne danie!

Składniki:

1 kg karkówki
po pół łyżeczki przypraw: tymianku, rozmarynu, papryki słodkiej, kminu rzymskiego, suszonej pietruszki
1 łyżeczka musztardy
2 łyżka oleju
sól, pieprz świeżo mielony


Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy delikatnie dociskając ręcznik papierowy, mięso smarujemy olejem i musztardą. Pozostałe przyprawy łączymy razem  se sobą,  posypujemy karkówkę lekko wgniatając przyprawy. Odstawiamy na noc do lodówki.  Na następny dzień  wkładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia pieczemy w piekarniku około 1,5 godz w temperaturze 180 stopni  C.


Smacznego :)