niedziela, 19 lipca 2015

Kluski leniwe

A oto szybki, smaczny obiad w postaci mięciutkich kluseczek, któż nie lubi leniwych klusek? na letnie danie obiadowe w sam raz!

Składniki:

0.5 kg twarogu
1,5 szklanki mąki
2 łyżki śmietany
2 jajka
szczypta soli do smaku


Wykonanie:

Twaróg mielimy w maszynce lub zgniatamy w prasce, dodajemy mąkę, śmietanę, 2 żółtka, oraz sól wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Odkrawamy kawałek ciasta robimy wałeczek jak na kopytka, następnie spłaszczamy , kroimy średniej wielkości kluski. Wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy po wypłynięciu 2 minuty. Po ugotowaniu można polać przetopionym masłem z bułką tartą lub z cukrem śmietaną i cynamonem.

Danie przygotowanie przez Elżbietę

Smacznego :)