Składniki :
4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
0,5 kostki masła
Masa z śmietanowa
500 ml śmietany kremówki 30%
galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
Ponadto
opakowanie ciastek typu Delicje
polewa czekoladowa
Wykonanie:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
masa budyniowa
masa śmietanowa
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając mieszania chwilę jeszcze ubijamy. Masę śmietanową wylewamy na ciastka. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową lub ścieramy na tarce mleczną czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz