A dziś proponujemy ciasto lekkie, puszyste, wielosmakowe, i wielokolorowe. To wszystko sprawia, że ciasto jest bardzo atrakcyjne, a wszystkie te wymienione cechy, to jego niezaprzeczalne walory...
Składniki :
4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
1 litr soku przecierowego np. Kubuś
0,5 kostki masła
500 ml śmietany kremówki 30%
galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
Ponadto
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Z soku odlewamy 0,5 szklanki mieszamy w niej budynie. Resztę soku zagotowujemy razem z cukrem oraz masłem. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie, stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń. Powinien być gładki oraz bez grudek. Masę budyniową wylewamy na biszkopt, układamy delicje, odstawiamy do wystygnięcia.
masa śmietanowa
Składniki :
4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
0,5 kostki masła
Masa z śmietanowa
500 ml śmietany kremówki 30%
galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
Ponadto
opakowanie ciastek typu Delicje
polewa czekoladowa
Wykonanie:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
masa budyniowa
masa śmietanowa
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając mieszania chwilę jeszcze ubijamy. Masę śmietanową wylewamy na ciastka. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową lub ścieramy na tarce mleczną czekoladę.
Komentarze
Prześlij komentarz