sobota, 25 lipca 2015

Murzynek z jabłkami

Ciasto dla wielbicieli " mokrych ciast", a ponadto kakaowy smak w połączeniu z jabłkami i cynamonem, to po prostu walory warte wypróbowania, tym bardziej, że nie jest pracochłonne...

Składniki:

3 szklanki mąki
1,5  szklanki oleju
1 ,5 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki kakao
5 jabłek

ew. rodzynki, orzechy, żurawina

Ponadto 

cukier puder


Wykonanie:


Jabłka obieramy ze skórki usuwamy nasiona kroimy w grubszą krostę. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, cukier, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz stopniowo dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz cynamonem. Na końcu wsypujemy jabłka, mieszamy delikatnie  ciasto łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C pieczemy ciasto 60 minut. Po upieczeniu, chłodne posypać cukrem pudrem.



Smacznego :)