4 filety z kurczaka
300 gram pieczarek
1 papryka czerwona
1 cebulka
200 gram sera żółtego lub sera camembert
szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki oraz tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz
Ponadto
1 jajko
buła tarta
olej
Wykonanie:
Pierś myjemy obsuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, mięso przecinamy wzdłuż tak aby utworzyła man się kieszeń. Bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem każdą stronę kieszonki. Filety przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką i tymiankiem. odstawiamy na 30 minut.
Pieczarki myjemy kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy obraną i drobniutko pokrojoną w kosteczkę cebulę chwilę smażymy następnie dorzucamy pokrojone pieczarki dusimy 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w drobną kostkę. Ser żółty lub camembert kroimy w grubsze paski. W kieszonki kładziemy kawałek sera, pokrojoną paprykę oraz uduszone pieczarki, fileta spinamy szpilkami. Gotowe kotlety najpierw moczymy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, smażymy na gorącym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz