2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki ryżowej
szczypta soli
olej do smażenia
Nadzienie
200 g czerwonej soczewicy
3 ząbków czosnku
2 łyżki ketchupu
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula
1 łyżka masła
po szczypcie tymianku, oregano i bazylii
sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Jajka ubijamy w misce dodajemy mleko, wodę oraz szczyptę soli, wsypujemy 2 rodzaje mąki, ubijamy wyrabiając ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoty kolor, odstawiamy do przestudzenia. Soczewicę opłukujemy zalewamy 2 szklankami wody gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Do ugotowanej soczewicy dodajemy przecier, ketchup podsmażoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek oraz przyprawy, doprawiając solą i pieprzem . Smarujemy gorącym nadzieniem naleśniki składamy w trójkąty. Podajmy z czerwonym barszczem lub dowolną zupą kremem.
Nadzienie
200 g czerwonej soczewicy
3 ząbków czosnku
2 łyżki ketchupu
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula
1 łyżka masła
po szczypcie tymianku, oregano i bazylii
sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Jajka ubijamy w misce dodajemy mleko, wodę oraz szczyptę soli, wsypujemy 2 rodzaje mąki, ubijamy wyrabiając ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoty kolor, odstawiamy do przestudzenia. Soczewicę opłukujemy zalewamy 2 szklankami wody gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Do ugotowanej soczewicy dodajemy przecier, ketchup podsmażoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek oraz przyprawy, doprawiając solą i pieprzem . Smarujemy gorącym nadzieniem naleśniki składamy w trójkąty. Podajmy z czerwonym barszczem lub dowolną zupą kremem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz