sobota, 18 lipca 2015

Ryba w sosie pomidorowym

Dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy w nich rozpuszczalne, to przemawia, aby spożywać ryby, zwłaszcza morskie, przyrządzajmy je, w podany poniżej sposób na przykład:

Składniki:


0,5 kg fileta z morszczuka
1 jajko
4 łyżki mąki krupczatki
sól i pieprz świeżo zmielony
sok z cytryny
olej do smażenia



Sos

1 słoik pomidorów z cebulą
2 łyżki sosu paprykowego
3 łyżki śmietany


Wykonanie:

Filet odmrażamy, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko rozkłócić na talerzu, mąkę wsypać na drugi talerz. Rozgrzewamy olej na patelni, fileta moczymy najpierw w jajku następnie obtaczamy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Do rondelka przekładamy pomidory z cebulą oraz sos paprykowy, zagotowujemy, zabielamy śmietaną układamy usmażonego fileta, przykrywamy pokrywką zostawiamy na parę minut (nie gotujemy). Podajemy z ziemniakami oraz dowolną surówką.



Smacznego :)