sobota, 18 lipca 2015

Ryba w sosie pomidorowym

Dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy w nich rozpuszczalne, to przemawia, aby spożywać ryby, zwłaszcza morskie, przyrządzajmy je, w podany poniżej sposób na przykład:

Składniki:


0,5 kg fileta z morszczuka
1 jajko
4 łyżki mąki krupczatki
sól i pieprz świeżo zmielony
sok z cytryny
olej do smażenia



Sos

1 słoik pomidorów z cebulą
2 łyżki sosu paprykowego
3 łyżki śmietany


Wykonanie:

Filet odmrażamy, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko rozkłócić na talerzu, mąkę wsypać na drugi talerz. Rozgrzewamy olej na patelni, fileta moczymy najpierw w jajku następnie obtaczamy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Do rondelka przekładamy pomidory z cebulą oraz sos paprykowy, zagotowujemy, zabielamy śmietaną układamy usmażonego fileta, przykrywamy pokrywką zostawiamy na parę minut (nie gotujemy). Podajemy z ziemniakami oraz dowolną surówką.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Każda ryba jest smaczna i najbardziej mi się podoba to, że bez większego problemu można ją przygotować. Fajnie również jak dla mnie sprawdza się przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/ czyli łosoś z grilla w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń