czwartek, 2 lipca 2015

Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki

Składniki:

1 główka kruchej sałaty
1/2 szklanki czerwonej porzeczki
2 łyżki masła
1 łyżkę cukru

1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
sól i pieprz świeżo mielony



Wykonanie:

Sałatę myjemy rozkładamy na ręczniku papierowym aby osuszyć z nadmiaru wody. Masło rozgrzewamy na patelni wkładamy pokrojone na pół ziemniaki, podsmażamy aż się zrumienią. Podsmażone ziemniaki przekładamy na talerz. Na tą samą patelnie kładziemy opłukane owoce czerwonej porzeczki wsypujemy cukier podsmażamy około 3 minut. Sałatę układamy obok ziemniaków posypujemy solą, pieprzem świeżo mielonym, polewamy sałatę podsmażoną porzeczką. Podawajemy z dowolnie usmażonym mięsem lub sadzonym jajkiem.






Smacznego :)