piątek, 24 lipca 2015

Sałatka gryczana tuńczykiem

Bardzo prosta, szybka, smaczna sałatka, a przy tym ciekawa w smaku, a tego przydaje jej kasza gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy!

Składniki:


200 g kaszy gryczanej
1 puszka tuńczyka w zalewie
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki majonezu
sól i pieprz świeżo mielony



Wykonanie:


Kaszę gotujemy na sypko studzimy. Kukurydzę z fasolą odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą pozostawiając na sitku do odsączania z nadmiaru wody . Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, cebulę obieramy, kroimy w kostkę.  Z tuńczyka odlewamy zalewę. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski dodajemy kukurydzę, fasolę pokrojoną paprykę, cebulę oraz kawałki tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, dekorujemy według uznania odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce by smaki się połączyły.




Smacznego :)