poniedziałek, 27 lipca 2015

Śmietanowa chatka

A oto wspaniała alternatywa do pieczonych ciast, to wersja ciasta na zimno, bez udziału piekarnika, doskonały deserek na zimno, do poobiedniej kawy taka porcyjka? - czemu nie?!

Składniki:

3 paczki herbatników kakaowych 
1 śmietana 30%
1 serek mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki soku z limonki
1 paczka wiórek kokosowych 
polewa czekoladową 


Wykonanie:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy, owijamy folią aluminiową zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ściągamy folię, polewamy ciepłą polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi można również posypać mielonymi orzechami lub migdałami.




Smacznego :)