piątek, 31 lipca 2015

Truskawkowe z bezą kawową

Warte polecenia, smakowite, kwaskowe, lekkie ciasto, do wykorzystania wszystkie owoce sezonowe!, atrakcyjne w smaku i wyglądzie, polecamy szczególnie, ze względu na nieskomplikowane wykonanie, rewelacja  z uwagi na połączenie smaku owocowego z kawowym...
Składniki:


2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
0,5 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka


Masa truskawkowa

0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone )
2 budynie waniliowe
6 łyżek cukru
1 szklanka wody


Beza kawowa

4 białka
szczypta soli
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
5 łyżek cukru pudru



Wykonanie:


Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekamy dokładnie nożem, następnie wyrabiamy ciasto, schładzamy w lodówce około 20 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto rozkładając równomiernie na całej powierzchni blaszki. Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osączamy z wody, kroimy na połówki. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy 1/2 szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, aż cukier się rozpuści. Budyń rozprowadzamy w 1/2 szklance wody wlewamy do truskawek, delikatnie mieszając gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Masę lekko studzimy, wykładamy na podpieczony spód. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C.


Ciasto przygotowała Elżbieta


Smacznego :)