poniedziałek, 20 lipca 2015

Udka duszone z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

4 udka kurczaka
po szczypcie papryki słodkiej, tymianku
kurkumy, bazylii, sól, pieprz świeżo mielony
1 dużą cebulę
tłuszcz do smażenia 

2 kg ziemniaków
1 łyżkę oregano
1 łyżeczkę rozmarynu
sól do smaku
olej do smażenia
1 opakowanie mrożonki warzywnej
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki bulionu





Wykonanie:

Udka myjemy przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu wkładamy przyprawione udka, smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wrzucamy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażamy, mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Mieszankę warzywną włożyć do rondla dodać bulion, gotujemy gdy warzywa będą miękkie mieszamy z śmietaną.  Udka uduszone podajemy razem z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką warzywną.  


Smacznego :)