4 jajka
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru
1 mała śmietana 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg świeżej porzeczki czerwonej
Kruszonka
1 szklanka mąki
1/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Porzeczkę myjemy, przekładamy na sitko aby ociekło z wody. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski za pomocą widelca mieszamy wszystko razem około 3 minut. Dokładnie wymieszane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy owoce czerwonej porzeczki, posypujemy wyrobioną kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz