niedziela, 26 lipca 2015

Zupa ryżowa na skrzydełkach z kurczaka

Lekka zupa,  na letnie dni doskonała, pieprz ziołowy dodaje jej ciekawego smaku, w połączeniu z ryżem stanowi smaczną zupkę, prostą, szybką i smakowitą, a częstokroć o to nam chodzi...

Składniki:

3 skrzydełka
1 pęczek włoszczyzny
3 średnie ziemniaki
1/2 szklanki ryżu basmati
listek laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i pieprz świeżo mielony


Wykonanie:

Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka z wodą. Wrzucamy listek laurowy i ziarnka ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu. Włoszczyznę obieramy, myjemy kroimy w paski, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, ryż opłukujemy w zimnej wodzie. Przekładamy wszystko do gotujących się skrzydełek,  wsypujemy pieprz ziołowy, gotujemy około 20 minut.  Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz pieprzem świeżo mielonym. Możemy również zupę zabielić śmietaną.Podajemy z posiekaną natką pietruszki.




Smacznego :)