poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Chłodnik

Składniki:


1 Pęczek botwinki (mogą być 3 młode buraczki )
4 ogórki świeże
4 jajka
1 pęczek rzodkiewki
2 ząbki czosnku
1 pęczki szczypiorku
1 pęczek koperku
1 łyżeczkę masła
1 duży jogurt
1 dużą śmietanę 18%
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
1/2 litra wody
sól, pieprz do smaku



Wykonanie:


Botwinkę oczyszczamy kroimy w małe kawałki, gotujemy na wolnym ogniu w 1/2 litra wody ze szczyptą soli. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny,  masło odstawiamy do wystudzenia. Ogórki obieramy ze skórki, jajka gotujemy na twardo, rzodkiewkę opłukujemy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę przekładamy do dużej miski. Dodajemy wymieszany jogurt ze śmietaną pokrojony szczypiorek z koperkiem, czosnek oraz wystudzoną botwinkę. Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, przyprawić solą, cukrem, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Podajemy z młodymi ziemniakami okraszonymi świeżo smażonymi kawałkami boczku.



Smacznego :)