sobota, 22 sierpnia 2015

Ciasto Łaciate

Składniki:

1 kostkę margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
4 jajka
1 mała śmietana 12%
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody


Kulki serowe 

200 g sera klinek
2 jajka
0,5 szklanki pudru
1 cukier wanilinowy
sok z połowy cytryny



Wykonanie:

Margarynę, cukier oraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką masę serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy wiórkami kokosowymi



Smacznego :)