Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cappuccino:
1 kostka miękkiej margaryny lub masła
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
0,5 szklanki cukru4 żółtka
5-7 łyżek cappuccino
Masa śmietanowa:
600 ml śmietany 30 %
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
Ponadto:
0,2 szklanki kawy espresso
3 łyżki koniaku
kakao lub starta czekolada
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
masa cappuccino
Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku łączymy mąkę, żółtka oraz cappuccino , wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki chwilę gotując, studzimy. Margarynę ucieramy do białości dodając partiami budyń. Ucieramy puszysty krem.
masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ucieramy delikatnie masę.
Biszkopt nasączmy kawą wymieszaną z koniakiem, na biszkopt wykładamy masę cappuccino, kładziemy następnie masę śmietanową. Całość posypujemy kakaem lu startą czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz