6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 litr śmietanki kremówki
3 galaretki ( kolor według uznania)
Ponadto
cukier puder
sok z 0,5 cytryny
150 ml wody
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy stopniowo po 1 żółtku . Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 35x28 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni C. w piekarniku z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto studzimy przekrawamy na pół.
Galaretki rozpuszczamy 3/4 litra przegotowanej wodzie, zostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy ubijając cały czas tężącą się galaretkę. Sok z cytryny wymieszać z wodą , nasączyć biszkopt, przełożyć masą piankową .Masę przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto przygotowała Elżbieta
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz