środa, 19 sierpnia 2015

Kaszanka w roli głównej

Składniki:

1/2 kg kaszanki
2 duże cebule
2 łyżki masła
sól i pieprz świeżo mielony
1 kg ziemniaków
świeży koperek



Wykonanie:


Cebulę obieramy kroimy w pół księżyce, podsmażamy razem z masłem na patelni. Z kaszanki zdejmujemy osłonkę dodajemy do podsmażonej cebuli, smażyć razem pod przykryciem około 15 minut. Ziemniaki obieramy, wkładamy do rondla zalewamy gorącą wodą. Gotujemy pod koniec wsypujemy łyżeczkę soli.  Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Kaszankę można doprawić solą oraz pierzem świeżo mielonym. Kaszankę podajemy na gorąco z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem razem surówką z czerwonych buraczków lub kiszonym ogórkiem.




Smacznego :)