Składanki:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 l mleka
3 łyżki żelatyny
1 cukier wanilinowy
1 galaretka (o dowolnym smaku)
1 paczka herbatników pełnoziarnistych
1 łyżka masła
owoce sezonowe
Wykonanie:
Mleko gotujemy, wsypujemy żelatynę, roztrzepujemy trzepaczką, odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, odstawiamy do stężenia. Jajka sparzyć w gorącej wodzie, oddzielamy białka od żółtek. Herbatniki rozkruszamy na drobniutkie kawałki, dodajemy masło, łączymy dokładnie ze sobą, następnie wykładamy na dno tortownicy. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę dodając po łyżce wystudzonego mleka. Na koniec ucierania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie łączymy wszystko razem. Połowę porcji masy piankowej wykładamy na herbatniki dodajemy owoce przykrywamy drugą częścią pianki. Piankę zalewamy tężejącą galaretką, dekorujemy owocami. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz