1 kg jabłek papierówek
1 duży jogurt maturalny
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt wymieszany z mlekiem, wsypujemy cukrem, cukier wanilinowy, roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub mikserem. Wsypujemy dwa rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączymy ze sobą składniki na ciasto. Ciasto powinno być dość gęste. Jabłka myjemy, odcinamy ogonki, kroimy w krążki grubości 2 centymetrów. Nożem wycinamy nasionka robiąc kółko w krążku jabłka. Wkładamy po kilka krążków do ciasta jogurtowego tak aby całe były zanurzone w cieście. Smażymy na rozgrzany olej z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik kuchenny do odcieknięcia tłuszczu. Układamy na talerzu posypując cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz