sobota, 29 sierpnia 2015

Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem

Danie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie....

Składniki:

1 kg żeberek
2 cebule
olej do smażenia
po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej mielonej,  listek laurowy
sól, pieprz do smaku

1 średni kalafior
2 młode cukinie
garść rukoli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła


Wykonanie:


Żeberka myjemy, kroimy w kawałki, przyprawiamy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy żeberka, obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę, listek laurowy, przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu podlewając wodą aby mięso się nie przypaliło. Kalafior i cukinie gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie około 3 minut, wykładamy na durszlak do osączenia z wody. Na patelni rozpuszczamy masło kładziemy kalafior, cukinie podsmażamy przez parę minut posypujemy cukrem. Wykładamy na talerz, posypujemy opłukaną, pokrojoną rukolą dodajemy uduszone żeberka. Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi zielonym koperkiem.



Smacznego :)