poniedziałek, 7 września 2015
Budyniowy przekładaniec
Smaczne, efektowne, proste w wykonaniu kakaowe ciasto z kremem budyniowym, spróbujcie, bo naprawdę warto, wilgotne i czekoladą smakujące...
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 /2 łyżeczki cynamonu
Masa
3/4 litra mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 cukier wanilinowy
Ponadto
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Margarynę, cukier. kakao rozpuszczamy w rondlu odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem mieszamy wszystkie składniki razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Wymieszane delikatnie ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, pieczemy 45 minut. Ciasto studzimy przekrawamy następnie na pół.
Masa
0,5 litra mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń z cukrem, cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy, pod koniec gotowania dodać masło i energicznie wymieszać do rozpuszczenia się masła. Ciasto przekładamy gorącym budyniem. Polewamy przygotowaną polewą czekoladową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz