niedziela, 6 września 2015

Cukinia z kalafiorem na ostro


Spójrzcie, jakie bogactwo barw w tej miseczce?!, a ile witamin, a tym samym zdrowia?! pełnia zbiorów cukinii i kalafiorów więc korzystajmy właśnie z ich bogactwa i komponujmy potrawy z ich udziałem jak choćby w tej naszej propozycji!

Składniki:


2 młode cukinie
1 mały kalafior
1 ser mozzarella
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 łyżki ketchupu pikantnego
3 ząbki czosnku
1 wędzone udko z kurczaka (może być parówka wędzona )
sól, pieprz świeżo mielony
kilka listków bazylii




Wykonanie:


Kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru następnie studzimy. Cukinie pokroimy w kostkę posypujemy lekko solą odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone udko, cukinię, smażymy przez 10 minut. Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki, mozzarelle, przyprawiamy, papryką ostrą, wędzoną, ketchupem dodajemy pokrojony drobniutko czosnek , łączymy składniki dokładnie ze sobą.Podajemy na gorąco dekorując jogurtem naturalnym i listkami bazylii




Smacznego :)