poniedziałek, 28 września 2015

Danie gospodarza

Wspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja...


Składniki:

4-5 ugotowanych ziemniaków
100 gram boczku wędzonego parzonego
1 średnia czerwona cebula
2 garści szpinaku świeżego
2 jajka
2 łyżki tartego żółtego sera
2-3 łyżki masła
świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa 


Wykonanie:


Na patelni rozpuszczany masło, ugotowane ziemianki kroimy w talarki przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojony boczek, cebulkę, którą kroimy w piórka smażymy razem ok 5-10 minut tak, aby przyrumieniły się lekko ziemniaki oraz boczek. Do miseczki wbijamy jajka dodajemy starty ser dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Do usmażonych ziemniaków dokładamy świeży szpinak, chwilę smażymy, całość zalewamy jajkami z serem przykrywamy pokrywką, smażymy do ścięcia jajek.

Smacznego :)