Składniki:
1 kg mąki tortowej
1/2 litra mleka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
100 gram drożdży świeżych
5 żółtek
200 gram sera
2 jajko
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Mleko gotujemy razem z cukrem, odlewamy 1/2 szklanki do rozrobienia drożdży. Do reszty mleka dodajemy masło, delikatnie mieszając do momentu rozpuszczenia się masła. Wlewamy do przesianej mąki łączymy ze sobą. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, żółtkami dodajemy do wymieszanej mąki z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ser rozgniatamy widelcem razem z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem łącząc ze sobą dokładnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy lekkie wgłębienie w bułce, nakładamy masę serową. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem zostawiamy na 10 minut, aby ciasto lekko podrosło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz