wtorek, 15 września 2015

Jeżynowiec Joli

Atrakcyjne, lekkie ciasto, tortowe z sezonowymi owocami, owoce z galaretką więc orzeźwiające doskonałe na każdą okoliczność, a dodatkowym atutem jest prostota i szybkość wykonania

Składniki:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
120 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku cytrynowego

Masa:

2 duże kubki śmietany 18%
2 cukry waniliowe

ponadto: 2 galaretki - w zależności od użytych owoców - tutaj owoce leśne
owoce sezonowe; tutaj jeżyny 

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka.
Mąkę łączymy z kisielem i proszkiem do pieczenia . Małymi porcjami dodajemy przesiewając przez sitko do masy jajecznej i stale, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika od razu, gorące jeszcze przekrawamy wzdłuż na 2 części.
Na dolny, gorący jeszcze blat wylewamy śmietany wymieszane z cukrem waniliowym (lejąca masa)., przykrywamy wierzchnią, jeszcze gorącą częścią biszkopta. Odstawić do całkowitego ostudzenia na bok. Po całkowitym ostudzeniu na wierzchu układamy owoce, jakie mamy w posiadaniu i zalewamy tężejącą galaretką.




Smacznego :)