środa, 30 września 2015

Kakaowa babka przekładana dżemem

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
1 szklanka mleka
1 kostka masła
1 słoik dżemu
tłuszcz i bułkę tartą 


polewa

1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wody

Wykonanie:

Ucieramy masło z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i kakaem na zmianę z mlekiem na koniec ucierania dodać ubite białka na sztywną pianę delikatnie mieszamy. Ciasto wyłożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku 45 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzoną babkę przekrawamy na połowę posmarować dżemem. Z podanych produktów przygotowujemy polewę którą polewamy babkę, dekorujemy płatkami migdałów.

Ciasto przygotowała Janeczka

Smacznego :)