Ciasto naleśnikowe
2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki wody gazowanej
200 g mąki pszennej
200 g mąki gryczanej
2 łyżki oleju
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych lub 300 gram pieczarek
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
3 listki laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
szczypta rozmaryny, kminu mielonego. tymianek
sól, pieprz świeżo zmielony
Ponadto
2 jajka
3 łyżki mleka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję przesianą mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Miksuję do połączenia się składników. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiam do ostudzenia.
Nadzienie
Suszone grzyby zalewam gorącą wodą, pozostawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Namoczone grzyby ( oczyszczone pieczarki ) kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Kapustę opłukujemy w zimnej wodzie, odciskamy. Do rondla dorzucamy pokrojoną kapustę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu smażymy 40 minut, w razie potrzeby dolewamy odrobinę tłuszczu często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem świeżo zmielonym, rozmarynem. kminem oraz tymiankiem smażymy jeszcze z przyprawami 10-15 minut.
Na naleśnik kładziemy porcję ostudzonej kapusty z grzybami, rozsmarowujemy. boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy krokieta wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części.
Krokiety panieruję w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Krokiety podajemy najlepiej z czystym czerwonym barszczem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz