poniedziałek, 14 września 2015

Papryka nadziewana mięsem i kaszą jęczmienna

Wspaniałe danie na ciepło, propozycja na obiad, kolację, sezon paprykowy trwa więc warto się pokusić o jej przyrządzenie w tej wersji, posypana jeszcze żółtym serem z wierzchu pięknie się zapiecze, jak zresztą widać na załączonym foto, ale by posmakować, nie pozostaje nic innego tylko przyrządzić!

Składniki:


10 sztuk papryki białej
1/2 kg mięsa mielonego
1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej
1 marchewka
1 pęczek szczypioru
1 pęczek pietruszki
kilka liści selera
2 łyżki masła
1 łyżkę przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu paprykowo -pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
3/4 litra bulionu
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz do smaku


Wykonanie:


Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę szczypiorek oraz liście selera posiekać drobniutko. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa mielonego przyprawiamy i dokładnie mieszamy farsz. Paprykę myjemy, odcinamy górną część wyjmujemy ze środka ziarenka, lekko solimy odstawiamy na 2-3 minuty. Nadziewamy paprykę wyrobionym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła,  zalewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C zapiekamy około 40 minut. Pod koniec zapiekania odlewamy z naczynia 1/2 szklanki wywaru dodajemy przecier pomidorowy sos paprykowo - pomidorowy oraz śmietanę. Dokładnie mieszany z sosem, zalewamy paprykę i wstawiamy na parę minut do piekarnika. Podajemy na gorąco polewając sosem.





Smacznego :)