Składniki:
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 cukier wanilinowy
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki maku suchego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
skórkę kandyzowaną z pomarańczy
garść rodzynek
tłuszcz do smarowania blaszki
łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny. Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz