sobota, 5 września 2015

Piegowata babka

Babeczka z makiem, aby umilić  podwieczorek w miłym towarzystwie przy kawie, prosty przepis, smaczny efekt, gwarancja udanego, smacznego wypieku.....

Składniki:

3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 cukier wanilinowy
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki maku suchego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
skórkę kandyzowaną z pomarańczy
garść rodzynek
tłuszcz do smarowania blaszki
łyżka bułki tartej



Wykonanie:



Margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny.  Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego :)