Składniki:
2,5 mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
8 jajek
2 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki maku
1 łyżka kakao
1 cukier wanilinowy
nadzienie
1 słoik dżemu z wiśni
1 paczka biszkoptów okrągłych
polewa
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
1/2 kostki masła
Wykonanie:
Mikserem ucieramy masło z cukrem, cukrem wanilinowym na puch, następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Gdy masło utrzemy na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (odsypujemy 1 łyżkę). Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej odsypaną mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto kakaowe, następnie wykładamy warstwę biszkoptów, smarujemy połową dżemu, przykrywamy ciastem makowym. Rozkładamy następną porcję biszkoptów które smarujemy pozostałym dżem, przykrywamy ciastem białym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 -60 minut w 180 stopniach C. Przygotowujemy polewę: jajko ubijamy z cukrem dodajemy kakao, wlewamy cienkim strumieniem roztopione masło, nie przerywając ubijania. Przestudzone ciasto polewamy przyrządzoną polewą. Posypujemy mielonymi migdałami lub orzechami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz