czwartek, 3 września 2015

Smażony makowiec

Oto niecodzienna wersja makowca, może nie tyle ciasta, co wersja przygotowania maku do upieczenia tego ciasta jest nie banalna, aczkolwiek bardzo prosta, wygodna i dlatego godna polecenia!, i znajduje się w naszej ofercie...

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody



Masa makowa

400 g maku mielonego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
3/4 kostki masła
0,5 szklanki mleka
po łyżce bakalii



Polewa czekoladowa

0,5 kostki margaryny
1 czekolada mleczna
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kakao



Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Żółtka  mieszamy z wodą, dodajemy do ubitej piany, delikatnie łączymy ze sobą oraz wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół. Mak przepłukujemy ciepłą wodą. Do rondla przekładamy masło, cukier, mleko mieszamy wszystko do rozpuszczenia się składników, dodajemy mak, jajka roztrzepujemy wlewamy do masy makowej, smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia wsypujemy budyń energicznie mieszając, dodajemy bakalie, smażymy parę minut. Gorącą masę makową wykładamy na spód ciasta przykrywając drugą częścią delikatnie przyciskamy. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku. Gorącą polewą dekorujemy ciasto odstawiamy do wystudzenia.  





Smacznego :)