150 g ryżu białego
2 łyżka masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
150 g wiórek kokosowych
400 mil śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
1 litr mleka
Ponadto:
1 paczkę ciastek owsianych
2 łyżki masła
200 mil śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondlu, przekładamy ryż podsmażamy około 2 minut. Zalewamy 900 ml mleka wsypujemy wiórki kokosowe, cukier i cukier wanilinowy, gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż ryż będzie miękki. Odstawiamy do wystudzenia. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy dokładnie żelatynę, odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera, nie przerywając ubijania dodajemy przestudzony ryż oraz żelatynę.
Ciastka rozkruszamy bardzo drobno łączymy z masłem, rozkładamy na spód tortownicy. Na ciastka wykładamy ubitą masę ryżową. Ubijamy 200 ml śmietany z cukrem pudrem przekładamy do worka z dekoracyjną końcówką, ozdabiamy ciasto następnie posypujemy delikatnie cynamonem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz