Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
3 średnie cukinie
2 duże ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 serek topiony śmietankowy
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
kilka listków świeżej bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Cukinie myjemy, kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki, cebulę obieramy, również kroimy. Przygotowane warzywa przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz