wtorek, 29 września 2015

Zupa krem z dyni

Nie może zabraknąć dyni na naszych stołach w czas, kiedy jej mamy wszędzie, na wyciągnięcie dłoni. Wspaniała zupa - krem z grzankami kusi smakiem, kolorem, wspaniałą, aksamitną konsystencją, prawda, że chce się zanurzyć już w tej chwili łyżkę i przenieść ją do ust wraz z chrupką grzaneczką?!....

Składniki:
1 kg dyni (polecamy odmianę hokkaido, ponieważ nie trzeba obierać ze skórki)
3 obrane ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki oliwy z winogrona
2 l bulionu warzywnego lub wody
po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej
sól, pieprz świeżo zmielony

grzanki lub ptysie groszkowe

Wykonanie:


Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz pestek. Kroimy dynię oraz ziemniaki w grubszą kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło razem z oliwą wrzucamy dynię razem z ziemniakami, smażymy chwilę często mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy bulion przykrywamy gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy następnie miksujemy blenderem na gładko. Podajemy z grzankami.



Smacznego :)