Składniki:
1 kg dyni (polecamy odmianę hokkaido, ponieważ nie trzeba obierać ze skórki)
3 obrane ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki oliwy z winogrona
2 l bulionu warzywnego lub wody
po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej
sól, pieprz świeżo zmielony
grzanki lub ptysie groszkowe
Wykonanie:
Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz pestek. Kroimy dynię oraz ziemniaki w grubszą kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło razem z oliwą wrzucamy dynię razem z ziemniakami, smażymy chwilę często mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy bulion przykrywamy gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy następnie miksujemy blenderem na gładko. Podajemy z grzankami.
Wykonanie:
Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz pestek. Kroimy dynię oraz ziemniaki w grubszą kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło razem z oliwą wrzucamy dynię razem z ziemniakami, smażymy chwilę często mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy bulion przykrywamy gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy następnie miksujemy blenderem na gładko. Podajemy z grzankami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz