Składniki:
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus czekoladowy
1 czekolada deserowa (mleczna)
500 g mascarpone w temperaturze pokojowej
500 ml śmietanki schłodzonej kremówki 30 lub 36 %
1/3 szklanki cukru pudru
Ponadto:
300 g wiśni, mogą być ze słoiczka, drylowane
opcjonalnie 15 łyżek amaretto do nasączenia
3 łyżeczki cynamonu,
słoiczek konfitury lub dżemu wiśniowego
2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku ubijając około 5-10 min aż piana będzie puszysta i gęsta. Suche składniki mieszamy w miseczce, wsypujemy sitkiem do masy jajecznej w trzech partiach ostrożnie mieszamy rózgą lub na małych obrotach miksera. Masę przekładamy na blaszkę, piec 30 min w temp. 180 st, C. Ostudzony biszkopt przekroić.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodawać po łyżce mascarpone mieszając ostrożnie do połączenia się składników.
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i łączyć w trzech partiach z kremem czekoladowym delikatnie mieszając. Dolny biszkopt posypać cynamonem, skropić amaretto, smarujemy konfiturą lub dżemem następnie rozsmarowujemy 3/4 musu czekoladowego, posypujemy kakem, przykryć drugim biszkoptowym blatem, na wierzchu rozkładamy resztę musu czekoladowego, udekorować wiśniami, posypujemy czekoladową posypką.
Ciasto przygotowała Janeczka
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz