sobota, 3 października 2015

Fantazja czekoladowo-wiśniowa Janeczki

Bardzo atrakcyjne, kuszące ciasto, przyznacie, że wygląda świetnie, a równie wspaniale smakuje! Połączenie smaku wiśni i czekolady daje wspaniały efekt, a jeszcze wzmocniony nutą użytego cynamonu, po prostu - poezja smaku!

Składniki:

7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus czekoladowy

1 czekolada deserowa (mleczna)
500 g mascarpone w temperaturze pokojowej
500 ml śmietanki schłodzonej kremówki 30 lub 36 %
1/3 szklanki cukru pudru
Ponadto:

300 g wiśni, mogą być ze słoiczka, drylowane
opcjonalnie 15 łyżek amaretto do nasączenia
3 łyżeczki cynamonu,
słoiczek konfitury lub dżemu wiśniowego
2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku ubijając około 5-10 min aż piana będzie puszysta i gęsta. Suche składniki mieszamy w miseczce, wsypujemy sitkiem do masy jajecznej w trzech partiach ostrożnie mieszamy rózgą lub na małych obrotach miksera. Masę przekładamy na blaszkę, piec 30 min w temp. 180 st, C. Ostudzony biszkopt przekroić.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodawać po łyżce mascarpone mieszając ostrożnie do połączenia się składników.
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i łączyć w trzech partiach z kremem czekoladowym delikatnie mieszając. Dolny biszkopt posypać cynamonem, skropić amaretto, smarujemy konfiturą lub dżemem następnie rozsmarowujemy  3/4 musu czekoladowego, posypujemy kakem, przykryć drugim biszkoptowym blatem, na wierzchu rozkładamy resztę musu czekoladowego, udekorować wiśniami, posypujemy czekoladową posypką.

Ciasto przygotowała Janeczka


Smacznego :)