czwartek, 29 października 2015

Jeżyki migdałowe

Co za śliczne jeżyki! takie wdzięczne, jesienne ciasteczka w roli głównej z jeżykami, atrakcyjne w wyglądzie i wybornie smakują, trudno się im oprzeć, kruchość połączona ze smakiem czekolady!

 Składniki

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki smalcu
3 żółtka
2 żółtka ugotowane
1 łyżka zmielonych migdałów

polewa

1 tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła

1/2 szklanki zmielonych migdałów


Wykonanie:

Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kuleczki lekko wydłużając dwoma palcami z jednej strony dzióbek, układamy na blaszkę uformowane jeżyki pieczemy w piekarniku około 15 minut w 200 st. C

W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. W gorącej polewie zanurzamy przestygnięte jeżyki trzymając za dzióbek posypujemy migdałami Wykałaczką zanurzoną w polewie robimy oczka .





Smacznego :)