niedziela, 11 października 2015

Kaśka w jeżynach

Składniki:

2 szklanki kaszy manny
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka śmietany kwaśnej
2 jajka
1 szklanka cukru
1 mały proszek do pieczenia(15g)
1 banan

ponadto 

słoiczek soku z jeżynami


Wykonanie:


Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy jogurt, śmietanę jajka oraz cukier składniki mieszamy ze sobą dokładnie odstawiamy na 30 - 40  minut. Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenia oraz pokrojonego w kostkę banan. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, pieczemy 20-25 minut. Ciasto podajemy na ciepło lub zimno polanym sokiem z jeżyn oraz owocami. Ciasto wzbogacić można lodami śmietankowymi.

Inspiracja na ciasto wypatrzona na stronie:  http://mnamky-recepty.webnoviny.sk/recipe/kolac-manna/





Smacznego :)