środa, 7 października 2015

Kopertki z jabłkiem lub śliwką

Wspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy!

Składniki:

1 kostka margaryny
3 szklanki mąki tortowej
1 mała kwaśna śmietana
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jabłka lub kilka sztuk śliwek
cukier puder, szczypta cynamonu



Wykonanie:

Z podanych produktów zagniatamy ciasto, chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na ok. 3 mm  grubości, wykrawamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek obranego jabłka lub połówkę śliwki.
Łączymy ze sobą rogi cista aby powstała "koperta". Układamy kopertki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem oraz cynamonem. Kopertki ze śliwką można udekorować lukrem oraz posypać szczyptą kardamonu.







Smacznego :)