czwartek, 1 października 2015

Makaron z sosem grzybowym

Składniki:

500 g makaronu Farfalle
300 g ugotowanych grzybów np. borowiki
100 g boczku wędzonego parzonego
1 cebula
1 serek mascarpone
200 g śmietany 30%
pomidory z czosnkiem i bazylią
papryka wędzona słodka
sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy obraną oraz pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy aż się zeszkli. Grzyby oraz boczek kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli smażymy ok 15 min. Dokładamy serek mascarpone, mieszamy do rozpuszczenia się, dolewamy śmietankę oraz przyprawiamy. Na bardzo wolnym ogniu dusimy grzyby z sosie ok 10 minut. Makaron mieszamy razem z gorącym sosem.




Smacznego :)