Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kostki margaryny
2 łyżki mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
3 łyżeczki sody
Masa budyniowa
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
3 cukry waniliowe
Karmel orzechowy
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny
3 łyżki miodu
25 dag orzechów włoskich
Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Składniki na karmel zagotowujemy w rondlu dokładnie mieszając. Drugą część ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym, na wierzch ciasta rozprowadzamy karmel orzechowy. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Masa budyniowa
2 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki . Ugotowany budyń studzimy.
Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier, cukier waniliowy, oraz margarynę, dokładnie wszystko ucieramy. Masę budyniową wykładamy na pierwszy upieczony placek, przykrywamy drugim z karmelem orzechowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz