środa, 21 października 2015

Placki ziemniaczane ze świeżymi ziołami

Któż nie lubi placków ziemniaczanych?! Tutaj polecamy wersję ze świeżymi ziołami i cukinią, która nadaje im delikatności, zapewniamy, że degustacja na jednej sztuce się nie skończy!

Składniki

3 duże ziemniaki
1 mała cukinia
1 cebula
3 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
100 dag szynki wędzonej
po 2 gałązki świeżego estragonu
i tymianku
olej do smażenia
sól i pieprz świeżo mielony



Wykonanie:

Obieramy ziemniaki, cebulę, cukinię opłukać, zcieramy wszystko na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodajemy pokrojoną w malutką kosteczkę szynkę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz opłukane i posiekane nożem świeże zioła, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.






Smacznego :)