Złociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no a z mascarpone, to już frykas!
Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
250 g kefiru
1 szklanka mąki kukurydzianej
3 jabłka
2 jajka
2 łyżki octu lub spirytusu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ponadto
konfitura z owoców leśnych
serek mascarpone
cukier puder wymieszany z cynamonem
olej
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki kroimy w plasterki średniej grubości. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładamy pokrojone jabłka, mieszamy widelcem dokładnie aby nie było grudek z mąki.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Kładziemy łyżką na patelni racuszki smażąc na złoty kolor z dwóch stron.
Podajemy z serkiem mascarpone oraz konfiturą lub obsypujemy obficie cukrem pudrem.
Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
250 g kefiru
1 szklanka mąki kukurydzianej
3 jabłka
2 jajka
2 łyżki octu lub spirytusu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ponadto
konfitura z owoców leśnych
serek mascarpone
cukier puder wymieszany z cynamonem
olej
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki kroimy w plasterki średniej grubości. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładamy pokrojone jabłka, mieszamy widelcem dokładnie aby nie było grudek z mąki.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Kładziemy łyżką na patelni racuszki smażąc na złoty kolor z dwóch stron.
Podajemy z serkiem mascarpone oraz konfiturą lub obsypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz