Składniki:
15 skrzydełek z kurczaka
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
zalewa
1 litr wody
1/2 szklanki octu winnego
1 łyżka soli 3 łyżki cukru
4 ziarnka ziela angielskiego
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
ponadto
1 papryka czerwona
natka pietruszki
Wykonanie:
Skrzydełka czyścimy, odcinamy końcówki, podgotowujemy w wodzie około 5-10 minut. Podgotowane skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do rondla zagotowujemy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren, kroimy w grubszą kostkę. Usmażone skrzydełka układamy w dużym słoju, przekładając kawałkami papryki oraz natką pietruszki. Wszystko zalewamy gorącą zalewą odstawiamy na kilka dni.
Potrawę przygotowała Alicja
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz