poniedziałek, 19 października 2015

Skrzydełka w zalewie octowej

A oto nietypowa wersja ulubionych skrzydełek! dla ich smakoszy przepis wart wypróbowania i degustacji, polecamy, gdyż można zachwycić gości tym daniem, stanowią doskonałą przekąskę, polecamy!

Składniki:

15 skrzydełek z kurczaka
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


zalewa

1 litr wody
1/2 szklanki octu winnego
1 łyżka soli 3 łyżki cukru
4 ziarnka ziela angielskiego
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu


ponadto 

1 papryka czerwona
natka pietruszki




Wykonanie:

Skrzydełka czyścimy, odcinamy końcówki, podgotowujemy w wodzie około 5-10 minut. Podgotowane skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do rondla zagotowujemy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren, kroimy w grubszą kostkę. Usmażone skrzydełka układamy w dużym słoju, przekładając kawałkami papryki oraz natką pietruszki. Wszystko zalewamy gorącą zalewą odstawiamy na kilka dni.


Potrawę przygotowała Alicja


Smacznego :)