poniedziałek, 5 października 2015
Sos borowikowy z purre ziemniaczano-groszkowym
Wspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja:
Składniki:
6 do 8 sztuk świeżych borowików
2 cebule
3 łyżki masła
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 mała śmietana 30%
3/4 szklanki wody
pęczek świeżego kopru
sól i pieprz świeżo mielony
6 ziemniaków
1 szklanka groszku mrożonego
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki estragonu
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, opłukujemy, następnie kroimy w kawałki średniej wielkości. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy grzyby. Smażymy na wolnym ogniu około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę zeszklić, przekładamy do smażonych borowików. Mieszamy podlewamy wodą dusimy przez chwilę, przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem świeżo mielonym. W trakcie duszenia wlewamy śmietanę, pokrojony świeży koperek. Odstawiamy aby sos nabrał smaku.
Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części, przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy sól .Po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania wsypujemy mrożony groszek, gotujemy jeszcze przez chwilę aż groszek zmięknie. Po ugotowaniu odlewamy wodę dodajemy obrany i pokrojony drobniutko czosnek oraz estragon. Wszystko ugniatamy za pomocą tłuczka. Podajemy gorące purre z podgrzanym sosem z borowików .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz