Smaczna, szybka do zrobienia, doskonała ze względu, że jest gotowa do spożycia, do wyłożenia na salaterkę i zajadania! Warto się raz potrudzić i mieć w każdej chwili do obiadu, tostów, hamburgerów, zapiekanek, a nawet jako warzywną, dietetyczną kolację...
Składniki:
2 1/2 kg kapusty
1 kg marchwi
5 cebul
zalewa
2 szklanki oleju
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 duże łyżki miodu
4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku
2 słoiczki małe chrzanu
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy na szatkownicy. Marchew obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. W rondelku zagotowujemy olej, ocet, cukier, sól mieszając aby cukier nie przywar do dna rondla po zagotowaniu zalewy dodajemy miód, dostawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej zalewy dodajemy chrzan dobrze mieszamy, wlewamy do kapusty. Dodajemy kminek dokładnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny. Wkładamy kapustę w wyparzone oraz suche słoiki, zakręcamy nakrętki (nie gotujemy ) przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu do 2 miesięcy. Podajemy do mięs, ryb oraz do kanapek.
Składniki:
2 1/2 kg kapusty
1 kg marchwi
5 cebul
zalewa
2 szklanki oleju
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 duże łyżki miodu
4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku
2 słoiczki małe chrzanu
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy na szatkownicy. Marchew obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. W rondelku zagotowujemy olej, ocet, cukier, sól mieszając aby cukier nie przywar do dna rondla po zagotowaniu zalewy dodajemy miód, dostawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej zalewy dodajemy chrzan dobrze mieszamy, wlewamy do kapusty. Dodajemy kminek dokładnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny. Wkładamy kapustę w wyparzone oraz suche słoiki, zakręcamy nakrętki (nie gotujemy ) przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu do 2 miesięcy. Podajemy do mięs, ryb oraz do kanapek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz