Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
3/4 kostki margaryny
1/2 kostki smalcu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Na stolnicy wyrabiamy ciasto z podanych składników, przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa z foremką do robienia ciasteczek.Wkładamy małymi kawałkami ciasto do maszynki, kręcąc korbką wykręcamy przez foremkę różne wzory ciasteczek zachowując odpowiednią długość ciastka.
Ciasteczka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasteczka można przechowywać dość długo zamknięte w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz