niedziela, 15 listopada 2015

Dyniowiec

Bardzo atrakcyjne ciasto, o pięknej, żółciutkiej barwie, którą nadaje...dynia, wspaniała masa z musem dyniowym to kolejny pomysł na przełożenie biszkoptu, doskonale smakuje i wygląda, warto ulec tym walorom!

Składniki:

6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


200 g musu z dyni
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki krupczatki
2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/ 2 kostki masła
1/2 tabliczki czekolady


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy dwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni  C przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. W rondelku gotujemy 2 szklanki mleka, cukier, cukier wanilinowy cynamon oraz mus z dyni. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie obie rodzaje mąki tak aby nie było grudek, następnie wlewamy do gotującego mleka, budyń dyniowy doprowadzamy do zagotowania. Po ugotowaniu budyniu dodajemy masło dokładnie mieszając, do powstania jednolitej masy. Biszkopt przekroić na dwie części wyłożyć na pierwszą część ciasta 3/4 masy dyniowej przykryć drugą częścią ciasta posmarować pozostałą masą dyniową całość udekorować startą na tarce czekoladą.






Smacznego :)